torstai 4. huhtikuuta 2019

ARKEA JA KAAPON VIIKKO-OHJELMASTA

Tälläkin kertaa ajattelin tehdä ihan aihepostauksen ja kertoa vähän meidän perusarjesta Kaapon kanssa ja viikko-ohjelmasta! Meidän viikot ovat melko samanlaisia sisällöltään, varsinkin perus treeniviikot, kisaviikkoina ohjelma on tietysti erilainen riippuen kisojen pituudesta yms. Kaapon ohjelma ei kuitenkaan voi olla pelkästään koulutreeniä, poni ei kestäisi sitä. Esimerkiksi 5-6krt viikossa koulutreeniä ei ollenkaan sopisi ponille pidemmän päälle. Toki pari viikkoa pystyy treenaamaan noin, mutta ei edes kuukautta.

Tämän postauksen kuvat ovat Ypäjältä Winter cupista, c. Annika Mäki

Edelläni mainitsemani asian takia kunnon koulutreenejä tehdään 3-4krt viikossa. Nyt talvisaikaan ollaan treenattu maneesilla tuo 3krt/vko, mutta nyt kevään tullen päästään lisäämään tuohon 4krt/vko kunnon tehotreenien määrä, kun kentällä pääsee taas menemään kunnolla. Loput päivät ovat siis erilaista treeniä tai kevyempää. Talvella näihin päiviin kuului paljon hankijumppaa, joka oli tosi hyödyllistä voimatreeniä ja mielenvirkistystä ponille! Nyt kelien muututtua näihin muihin päiviin kuuluu mm. kävelytystä, maastopäiviä ja pikkuhiljaa päästään myös lisäämään puomi- ja kavalettitreeniä. Lisäksi ponilla on ihan vaan vapaapäiviä, ne tekevät ponille hyvää ja muutenkin Kaapolle sopii kuolaimettomat päivät. Ponilla on nyt talvella ollut 2-3 vapaapäivää, enimmäkseen kuitenkin tuo kaksi. Ja niin kuin tuossa aiemmin sanoinkin, päästään lisäämään erilaisien treenien määrää eli tuo vapaapäivien määrä muuttuu 1-2 täysin vapaapäivää/vko.

C. Sofia Kerstinen

Moni saattaa ihmetellä Kaapon "vähäistä" treenimäärää, mutta ponille ei tosiaankaan sovi koulutreenien hinkkaus monta kertaa viikossa. Tuo 3-4krt viikossa on kuitenkin ihan hyvä määrä ja kun ne tekee tehokkaasti ja kunnolla, vastaa se 5-6krt "sinne päin"-treeniä viikossa. Niinpä treenataan mielummin vähemmän ja tehokkaasti oikein, kun enemmän vähän vasemmalla kädellä. Ja jos tekisi tuon 5-6krt kunnolla ja tehokkaasti, ei poni pidemmän päälle jaksaisi. Kaapo myös nauttii ihan hirveästi maastoilusta ja muusta kevyemmästä treenistä (puomit jne.), joten ollaan mahdollisuuksien mukaan lisätty niitä viikko-ohjelmaan. Kevyempään treeniin ei kuitenkaan kuulu juoksutus, ponia juoksutetaan tosi vähän. Siihen ei oikeastaan ole mitään erityistä syytä, mutta sen sijasta sitten juurikin mennään vaikka maastoon tai mennään puomeja.



Valmennuksia meillä on Kaapon kanssa pääsääntöisesti 1krt/vko, ihan kunnon yksäri. Ikinä en kuitenkaan ratsasta täysin ilman ohjeita. Tämän yhden valmennuksen lisäksi meillä on ainakin toistaiseksi n. kuukauden välein Master Dressage Oy:n mahdollistama Ville Vaurion valmennus ja nyt talvella on ollut muutaman kerran aluevalmennukset. Välillä satunnaisesti toki tulee käytyä muissakin valmennuksissa, mutta pääsääntöisesti näissä.

Tein tälle viikolle myös Instagramin storyyn esimerkin Kaapon viikko-ohjelmasta ja kerroin tämän viikon ohjelman. Voisin jakaa sen saman tänne storyynkin ihan tekstin muodossa:

Viikko-ohjelma vko 14:

Maanantai:  Vapaa
Tiistai: Koulutreeni
Keskiviikko: Vapaa/kävelypäivä
Torstai: Kunnon koulutreeni
Perjantai: Maastoilu
Lauantai: Aluevalmennukset
Sunnuntai: Aluevalmennukset

Kuten tästä ohjelmasta näkee, kunnollisia koulutreenejä on 4kpl ja kevyempiä päiviä 3kpl. Tällaiselta näyttää suunnilleen meidän viikko, aluevalmennusten sijasta toki on useimmiten muuta koulutreeniä tms. Toivottavasti tykkäsitte tällaisesta postauksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ei tällä hetkellä valvota erikseen, mutta muistattehan pitää kommentoinnin silti asiallisena :) Kritiikki on silti tietenkin sallittua! Kaikki kommentit luen ja kaikkiin pyrin myös vastaamaan :) Olisi ihanaa, jos kommentoisit, olen jokaisesta kommentista todella kiitollinen!