sunnuntai 21. tammikuuta 2018

NÄIN HOIDAN NAHKAVARUSTEENI

Nahkavarusteiden hoidon suhteen löytyy ihmisiä laidasta laitaan. Osa puunaa varsteet joka kerta, kun niitä on käytetty ja osalle taas riittää kerran kuukaudessa puhdistetut varusteet. Itse koen olevani jotain tältä väliltä, sillä putsailen osaa varusteista muutaman kerran viikossa ja osan taas puunaan muutaman kerran kuukaudessa.





Nahkavarusteista on mielestäni pidettävä huolta puhdistamalla ja rasvaamalla niitä tasaisin väliajoin. Joidenkin mielestä liiallinen puunaus kuluttaa varusteita joka voi tietysi olla ainakin jossain määrin tottakin. Kohtuullisuus pitää siis tässäkin paikkansa! Putsauskerrat myös riippuvat varusteesta, esimerkiksi suitsia voi vallan mainiosti pestä aina käytön jälkeen ja satulan puunauksen voi tehdä muutaman kerran kuukaudessakin.



Itse puhdistan suitsia pari kertaa viikossa, sillä ne likaantuvat kaikista nopeiten. Varsinkin alaturpahihna on aina kuivuneessa vaahdossa! Myös muhin suitsien osiin jää helpost hevosen päästä likaa, joka on entistä vaikeampi puhdistaa, jos sen antaa olla siinä monia päiviä. Suitsiin käytänkin usein sienen karkeampa puolta, varsinkin alaturpahihnaan. Karkeampi puolikaan ei saa olla liian karkea, sillä muuten se voi vahingoittaa suitsien nahkaa.



Satulaa en kovin usein putsaile ja varsinkin koko satula tulee puhdistettu vain muutaman kerran vuodess. En koe kuitenkaan tarpeelliseksi hinkata esimerkiksi istuinosaa kovi usein, sillä sen täytyisi antaa kuivua monia päivä ellei halua ratsastushousihinsa mustaa läikkää. Istuinosa ei myöskään likaannu oovin herkästi, joten mitä sitä sitten puhdistelisikaan. Vastinhihnat ovatkin ihan eri juttu! Vastinhihnat kuluvat ja likaantuvat paljon helpommin, joten niitä tulee muutaman kerran kuukaudessa tsekkailtua. Samaan kastiin kuuluu myös satulavyö, jota kylläkin kuraisina aikoina tulee puunattua joka kerta ratsastuksen jälkeen.



Omia ratsastussaappaitani puhdistelen vähän liiankin harvoin. Ne kun tuppaavat olemaan vain valmennukset ja kisat jalassa, joten puhdistus vähän tuppaa jäämään. Tietysti pyrin kurakeleillä puhdistamaan niitäkin useasti, mutta normaalisti ne pääsevät vain kerran kahdessa kuukaudessa pesuhetkelle. Kannuksremmejä tulee myös sitäkin harvemmin pestyä, vaikka ne saattaisivatkin kestää ihan vesikäsittelyn. Näiden suhteen saisinkin olla tarkempi!


Oletteko te himohinkkaajia vai ehkä silloin tällöin-tyyppejä? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ei tällä hetkellä valvota erikseen, mutta muistattehan pitää kommentoinnin silti asiallisena :) Kritiikki on silti tietenkin sallittua! Kaikki kommentit luen ja kaikkiin pyrin myös vastaamaan :) Olisi ihanaa, jos kommentoisit, olen jokaisesta kommentista todella kiitollinen!