sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

TEHOTOIMINTAA #5: AAMUPALAN TÄRKEYS

Aamupalan syömisestä puhutaan ja kirjoitetaan nykyään valtavan paljon ja osa saattaa jo kyllästyäkin ikuiseen saarnaukseen. Minusta on kuitenkin hyvä, että aihetta käsitellään. Aamupala on oikeasti päivän tärkein ateria ja tänään haluan perustella näkemystäni teille ja jakaa omaa näkökulmaani asiaan. Lopussa myös aamupalaideoita ;)




Aamupalahan starttaa siis koko päivän, joten se on suuressa asemassa koko tulevaan päivään. Jos syöt hyvän ja terveellisen aamupalan, tulet todennäköisesti myös tekemään päivän aikana hyviä valintoja. Hyvästä aamupalasta tulee myös hyvä mieli, joten pääset aloittamaan päiväsi hyvällä mielellä. Itse en ohita ikinä aamupalaa, joten se on ja pysyy aamurutiineissani. Ratsastajalle on myös tärkeää syödä muutenkin hyvin, jotta jaksaa treenata. Aamupala on myös senkin kannalta tärkeää. Aamiainen käynnistää kehon energiavarastot, jotka ovat olleet koko yön lepotilassa. Samalla myös aivot saavat energiaa, joten koulu sujuu paremmin ja opit paremmin. Samalla myös jaksat keskittyä, joten heti aamusta ei ala väsyttämään ja kyllästyttämään.





Kaikille aamupala ei kuitenkaan maistu heti. Jos heti herättyään ei vain yksinkertaisesti pysty syömään, voi aamiaisen syödä esimerkiksi juuri ennen kouluun lähtöä tai vaikka koulumatkalla. Tärkeintä on syödä edes jotain, vaikka ei se ihan sama ole, mitä suuhnsa tunkee. Olisi hyvä siis saada aamiaiselta tarpeeksi proteiinia, rasvoja ja hiilareita. Itse syön lähes aina arkiaamuisin kaurapuuron chiansiemenillä höystettynä sekä pakastemustikoilla ja puolikkaalla banaanilla. Joskus lorautan puurooni myös hunajaa, riippuen fiiliksestä. Puuron lisäksi syön joko riisi- tai maissikakun avokadolla. Viikonloppuisin saatan lisätä riisikakun päälle vielä paistetun kananmunan. Tulloin tulee saatua aika hyvin kaikkia ravintoaineita ja varsinkin avokadosta saa hyvä rasvoja. 



Aamiaista ennen ja sen aikana olisi myös hyvä juoda vettä. Heti herättyään voi kulauttaa lasin vettä kurkkuun ja aamiaisella vielä ainakin toisen. Minäkin juon aina aamiaisella vettä ja viikonloppuisin saatan heittää sen kylkeen vielä lasin kylmää maitokaakaota. Vesi silti pysyy aina! Samalla vetäisen päivän vitamiinit naamaan, että ei vaan unohdu ;)




Hyviä aamupalavaihtoehtoja:

- Kaurapuuro erilaisin höystein
- Ruisleipä margariinilla tai avokadolla, leikkele/juusto
-Jogurtti ja mysli
- Riisi- ja maissikakut eri höystein
-Tuorepuurot eri höystein
- Hedelmät
- Kananmuna tai raejuusto jonkin kylkeen

Toivottavasti edes joku piti tästä postauksesta ja sai inspiraatiota omiin aamuihin!

                      Hyvää tulevaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ei tällä hetkellä valvota erikseen, mutta muistattehan pitää kommentoinnin silti asiallisena :) Kritiikki on silti tietenkin sallittua! Kaikki kommentit luen ja kaikkiin pyrin myös vastaamaan :) Olisi ihanaa, jos kommentoisit, olen jokaisesta kommentista todella kiitollinen!